وکیل چیست و چه شرایطی دارد؟
امروزه حق برخورداری از وکیل در محاکم و مراجع تعقیب جزئی از حقوق بشر است و اعلامیه جهانی حقوق مدنی و سیاسی مصوب دسامبر 1996 مجمع عمومی سازمان ملل متحد و تصویب قانونگذار ایران در سال 1345 این حق را به رسمیت شناخته است. . شناسایی شده. در همین راستا در این مقاله قصد داریم شما را با وکالت و وکالت اتفاقی آشنا کنیم.
معرفی
عدالت قضایی ایجاب می کند که افراد کم درآمد و فقیر در اخذ وکیل و پرداخت هزینه های دادرسی دچار مشکل نشوند و لذا این قشر در داشتن وکیل و معافیت از پرداخت هزینه های آن و همچنین قضایی تحت حمایت قانون قرار گیرند. عدالت در ایجاد احترام به برابری بین اصحاب دعوا ایجاب می کند که متهمانی که قادر به پرداخت حق الوکاله نیستند یا وکیل معرفی نمی کنند از این حق محروم شوند.
این گروه نیز باید از لحاظ قانونی از داشتن وکالت نامه مصون باشند. قانون در تعریف وکالت جایگزین (انتخابی) می گوید: وکالت انتخابی به معنای وکالتی است که در دعاوی کیفری توسط دادگاه به وکلا ارجاع می شود. به عبارت دیگر، اگر متهم تمکن مالی نداشته باشد یا در مواردی که دخالت وکیل در دادرسی ضروری باشد ولی حاضر به معرفی وکیل نباشد; در این مورد وکیل توسط دادگاه انتخاب می شود. وکیل را وکیل تسخیری می گویند.
تعریف وکالت
وکالت در قوانین موضوعه تعریفی ندارد، اما در حقوق ایران و به معنای عرفی آن، وکالت دو مفهوم وکالت به معنای عام و نمایندگی به معنای خاص را به ذهن متبادر می کند.
وکالت در معنای عام، طبق تعریف ماده 656 قانون مدنی ایران، «عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را قائم مقام خود قرار می دهد».
وکالت در معنای اخص عبارت است از وکالت در امور قضایی و دعاوی و دعاوی اشخاص (حقیقی – حقوقی) در محاکم دادگستری به نحوی که وکیل با استفاده از اطلاعات و تجربیات حقوقی و به کارگیری اصول و قواعد دادرسی (رسمی) ) و قوانین (ماهوی)، تلاش برای اجرا و تحقق عدالت، قانون و همچنین احیای یا حمایت و تحکیم حقوق موکل. اما اگرچه در قوانین موضوعه ایران تعریفی از وکالت ارائه نشده است، اما به کمک تعریف ماده مذکور و معنای عرفی وکالت و با رعایت سایر مقررات مربوط می توان وکالت را به شرح زیر تعریف کرد:
وکالت در دعاوی به معنای تحمیل و تعیین و اختیار دیگران و اعتبار بخشیدن به او در طرح دعوی و دفاع از آن است. به عبارت دیگر وکیل را می توان این گونه تعریف کرد: وکیل شخصی است که دارای مجوز معتبر برای دفاع از حقوق موکل خود یا دفاع از اتهامات وارده به او باشد.
انواع وکالت
1. وکالت تسلیم (انتخابی)
وکالت جایگزین وکالتی است که دادگاه برای دفاع از متهم به وکلا در امور کیفری ارجاع می دهد. وکالت انتخابی به وکالتی اطلاق می شود که دادگاه در پرونده های کیفری به وکیل ارجاع می دهد. به عبارت دیگر می توان گفت: در صورتی که متهم توان مالی نداشته باشد یا در مواردی که دخالت وکیل شرعاً ضروری باشد و حاضر به معرفی وکیل نباشد; در این مورد وکیل توسط دادگاه انتخاب می شود. وکیل را وکیل تسخیری می گویند.
2. وکالت
وکالت متقابل وکالتی است که از طرف کانون وکلا در امور حقوقی وفق قانون و با رعایت مفاد فصل دوم آئین نامه قانون وکالت مورخ 19 خردادماه به وکلا ارجاع می شود. 1316. .
3. وکالت انتصابی (قراردادی)
وکالت انتصابی که وکالت قراردادی نیز نامیده می شود به وکالتی اطلاق می شود که هر یک از اصحاب دعوا برای دفاع و طرح دعوی به وکیل اعطا می کنند.
4. وکالت تصادفی
وکلای مدافع شامل وکلای موقت یا موقت هستند. در ماده 2 قانون وکالت مصوب 1315 آمده است: اشخاصی که اطلاعات کافی برای وکالت دارند ولی شغل آنها وکالت نیست; اگر بخواهند اقوام سببی یا نسبی خود (تا درجه دوم طبقه سوم) را نمایندگی کنند، ممکن است سه بار در سال به طور تصادفی به آنها داده شود. لازم به ذکر است وکالتنامه موردی با رعایت شرایط و ضوابط مربوطه توسط کانون وکلا صادر می گردد. این شرایط و ضوابط در آییننامههای رویداد که مستقیماً نقلقول میشود، درج شده است.
مقررات صدور مجوز وکالت تصادفی (موقت)
به استناد ماده 2 قانون وکالت مصوب 1315 و مقرر در ماده 22 لایحه قانونی استقلال کانون وکلا مصوب 1333 و به منظور صدور امور مربوط به صدور پروانه وکالت موردی و شرایط با درخواست آنها ضوابط زیر تعیین و اعلام می گردد. درخواست وکالتنامه تصادفی باید توسط متقاضی انجام شود که در آن به طور کامل خود را معرفی و سطح تحصیلات و تجربه و سایر جوانب و دلایل احتمالی موثر بر پرونده، مشخصات کامل و آدرس مورد نظر را اعلام کند. مشتری و مشتریان و میزان وابستگی آنها. موضوعی را که متقاضی قرار است مطرح کند یا مسئولیت دفاع از آن را بر عهده بگیرد، یادداشت کنید.
فتوکپی مصدق از مدارک زیر باید به همراه درخواست وکالتنامه تصادفی به کانون وکلا ارائه شود: فتوکپی شناسنامه و آخرین مدرک تحصیلی و دو فتوکپی شناسنامه موکل یا موکلین و مدارک مثبته نسب به موجب به ماده 2 قانون وکالت (به شرح فرم تهیه شده) در صورتی که امضای موکل توسط مرکز یا یکی از دفاتر اسناد رسمی تصدیق شده باشد اخطار یا گواهی مرجع قضایی در مورد جزئیات پرونده و زمان جزئیات پرونده و زمان رسیدگی به دعاوی تبصره: مدارک فوق به هیچ وجه قابل استرداد نمی باشد.
برای هر وکیل پرونده باید درخواست جداگانه ای با ضمائم کامل تهیه و ارائه شود و این قاعده در مورد پرونده های مشتمل بر دو یا چند دعوی مرتبط نیز جاری خواهد بود، مگر اینکه به تشخیص کانون وکلا، تکرار درخواست اصلی یا مدارک و اطلاعات لازم نباشد.
در صورت احراز شرایط، انجمن می تواند بدون دفاع از دعوی اعلامی، از متقاضیان پروانه وکالتنامه موردی به منظور بررسی قابلیت عملی و آزمایشی مورد بررسی قرار دهد.
تشکیل پرونده برای رسیدگی به درخواست متقاضی وکیل تصادفی منوط به واریز مبلغی است که هر ساله توسط کانون وکلا تعیین و اعلام می شود.
توجه: مبلغ ذکر شده به هیچ وجه مسترد نخواهد شد.
هیأت مدیره انجمن هر ساله مبلغی را برای صدور پروانه وکالت به صورت تصادفی تعیین و اعلام می کند.
به استناد بند (هـ) ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1352 برای صدور وکالتنامه تصادفی در هر مورد مبلغ ده هزار ریال الزامی است. الصاق و باطل شد. وکلای تصادفی از پرداخت مالیات معاف هستند.
شایان ذکر است که در اینجا به بیان نظرات و نظریه های حقوقی می پردازیم:
پذیرش وکلای غیررسمی که پروانه وکالت ندارند به صورت اتفاقی تخلف است. اقوام شخصی به صورت موردی مجاز به وکالت هستند که ظاهراً نیاز به مجوز دارد و در این مورد تفاوتی بین وکالت اقارب و سایرین وجود ندارد. درخواست تجدیدنظر برادر بدون داشتن وکالت از سوی برادر معتبر نخواهد بود. کانون وکلای دادگستری و آئین نامه آن نه صریحاً و نه ضمناً ماده 2 قانون وکالت را نسخ کرده و به هیچ وجه به وکلای موقت و پروانه وکالت موقت رجوع نمی کند. هیچ قانون دیگری مغایر با ماده 2 قانون وکالت نیست. بنابراین ماده مذکور به قوت خود باقی است و صدور وکالت نامه موقت در آن ماده بلامانع است. بر اساس قانون استقلال وکلا و مقررات مربوطه، وکالت اتفاقی که عدم توجیه آن ناشی از برداشت نادرست قانون و مقررات است، ممنوع است. از آنجا که مشارالیه ظاهراً استثناء موارد صدور پروانه را به مواردی که در قانون استقلال کانون وکلا و آییننامه ذکر شده است، مورد استفاده قرار داده است، به نظر میرسد در صورتی که قانون و آئیننامه صرفاً بر موارد مذکور حاکم باشد، دیگر نباید مجوز وکالت صادر شود. مقررات صدور مجوز و شامل پروانه وکالت که استخدام محسوب نمی شود و برای مدت و موارد خاصی می باشد نمی باشد. به جز در مورد وکالت، قانوناً در دادگاه مجاز نیست. حتما بخوانید: اعاده دادرسی چیست و در چه شرایطی امکان پذیر است؟
5. وکالت
وکالت ممکن است رایگان یا با هزینه باشد. وکالت وکالتنامه رایگانی است که وکیل برای آن هزینه ای دریافت نمی کند. این سوال مطرح می شود که اگر وکیل وکالت نامه شخصی را به عنوان هبه پذیرفته است باید تمبر مالیاتی را بر روی وکالت نامه الصاق و باطل کند؟ پاسخ این سوال منفی است، زیرا تمبر مالیاتی که وکیل باید در وکالت نامه الصاق و باطل کند، مشمول حق الوکاله ای است که دریافت می کند. اگر وکیل وکالت نامه را به عنوان هبه پذیرفته باشد، به این معناست که وکالت نامه الصاق و ابطال تمبر را طبق آن دریافت نکرده است. ماده 103 قانون مالیاتهای مستقیم مقرر می دارد: «وکلای دادگستری و وکالت در دادگاههای خاص مکلفند حق الوکاله را در وکالتنامه خود قید و معادل 5 درصد مالیات حق الوکاله را تمبر و ابطال کنند. وکیل." به عبارتی چون وکیل با قبول وکالت نامه مالیات بر درآمد را طبق مقررات مالی پرداخت نمی کند.
:: بازدید از این مطلب : 8
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0